Je pre mňa robenie cvičení dôležité?

Možno si si všimol/všimla, že v dnešnej dobe sú reklamy na kurzy angličtiny zamerané len na rozprávanie. Možno aj na teba na sociálnych sieťach vyskočili sľuby typu “Naučte sa anglicky rýchlo a jednoducho len rozprávaním!” Dá sa to vôbec? Možno to znie lákavo, no je rozprávanie skutočne to jediné, čo potrebujeme na osvojenie si anglického jazyka?

Čo všetko zahŕňa efektívne učenie sa angličtiny? 

Učenie sa jazyka okrem rozprávania zahŕňa:

  1. Slovná zásobu (Vocabulary):
    • Slová a frázy potrebné na komunikáciu.
  2. Gramatiku (Grammar):
    • Pravidlá a štruktúra na správne formovanie viet.
  3. Výslovnosť (Pronunciation):
    • Správna výslovnosť zvukov a intonácia.
  4. Posluch (Listening):
    • Porozumenie hovorenému slovu a aktívne počúvanie.
  5. Čítanie (Reading):
    • Porozumenie a analýza písaného textu.
  6. Písanie (Writing):
    • Tvorba základných a pokročilých textov.
  7. Kultúrne povedomie (Cultural Awareness):
    • Pochopenie kultúrnych rozdielov a idiomatických výrazov.

Rozprávanie je bezpochyby veľmi dôležitou súčasťou učenia sa jazyka, ktoré nám umožňuje aktívne používať novú slovnú zásobu a gramatické štruktúry, čím sa tieto naše vedomosti upevňujú a stávajú sa prirodzenejšími. No ako môžeme rozprávať, ak nepoznám ani len základnú gramatiku, či slovnú zásobu? Samotné rozprávanie nestačí. Aby sme dosiahli skutočné pokroky v angličtine, je nevyhnutné pravidelne opakovať a upevňovať si slovnú zásobu a gramatiku. Ako? Robením rôznych cvičení.

Cvičenia nám umožňujú systematicky si prechádzať gramatické pravidlá, slovnú zásobu a zároveň nám pomáhajú identifikovať naše slabé stránky a zamerať sa na ne.

Na hodinách s lektorom sa môžeme sústrediť hlavne na konverzáciu a praktické používanie jazyka, čo je skvelou príležitosťou, aby sme si precvičili hovorenie a počúvanie v interaktívnom prostredí. No ak chceme dosiahnuť rýchlejší progres, je dôležité venovať sa cvičeniam aj mimo hodín s lektorom. Týmto spôsobom si vieme upevňovať vedomosti a zlepšovať sa nielen v rozprávaní, ale aj v písaní a čítaní.

V dnešnej dobe máme k dispozícii rôzne aplikácie, online platformy, knihy a pracovné zošity, ktoré nám poskytujú širokú škálu cvičení na všetky úrovne. Stačí si len vybrať tie, ktoré ti najviac vyhovujú a pravidelne sa im venovať. 

Prihlás sa na odber noviniek

Takto ti neujde ani jeden článok, podcast či video. Neposielame žiaden spam, len užitočné informácie :) Odhlásiť sa vieš kedykoľvek.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné informácie budú použité len pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov